Spring til indhold

Krisecenter for kvinder

Min søn er meget følsom. Han har en udvidet trang til at hjælpe folk. Måske grænser hans omsorg for hans omverden sig lidt til sådan et Florence Nightingale-syndrom. Det ved jeg ikke. Og jeg vil ikke gribe ind i hans psyke. Han skal have lov til at være følsom. Lige nu kæmper han med at finde på et emne til en opgave, han skal skrive om i samfundsfag. Han går i 9. klasse. Han har talt meget om det. Vi har talt om, at han måske skulle skrive om sundhedssystemet i Danmark: Hvordan det fungerer, hvordan det administreres af regionerne og den slags. Hvad er behovene, og hvordan vil det være i de næste 25 år. Du ved sådan noget med demografi og en befolkning, som bliver ældre og ældre.

Ikke helt tilfreds

Jeg kan godt mærke, at han ikke er helt tilfreds med mine forslag. Han synes, at de er alt for økonomisk baserede. Måske. Jeg synes, bare det er fornuftige forslag. Vi har også talt om, at han måske kunne lave en analyse over, hvordan psykisk sygdom er blevet håndteret i Danmark i de sidste 100 år. Det var et emne, som han egentlig gerne ville tage fat på. Men han fandt hurtigt ud af, at der er så mange facetter, at han ikke vil kunne nå at få opgaven lavet til tiden. De har jo en deadline.

Psykisk vold

Men under en af vores samtaler om psykiske sygdomme kom vi til at tale om psykisk vold. Om, hvor terroriserende og nedbrydende det kan være, hvis man konstant bliver udsat for psykisk vold. Jeg kunne godt se, at emnet interesserede ham meget. Han bliver psykiater en dag. Det er jeg sikker på.

Kvindekrisecentre

Han kom tilbage efter et par eftermiddage, hvor han begravede sig selv i bøger og artikler om psykisk vold. Han fortalte mig, at han endelig har fundet et superspændende emne, han vil skrive om: Kvindekrisecentre. Han havde brugt sine eftermiddage på at finde ud af, hvad et kvindekrisecenter egentlig er. Han havde læst, at det er steder, hvor kvinder, der har været udsat for psykisk vold, kan komme og bo, så de kan komme væk fra volden og få mod på at starte et nyt liv. Han vil starte sin opgave med at forklare om Grevinde Danner. Det er hende, der faktisk startede den danske afdeling af feminismen.

Hun talte jo meget om ligeværdighed mellem mænd og kvinder i samfundet. Hun talte faktisk ikke om vold mod kvinder. Dernæst vil han forklare om behovet for hjem for udsatte personer. Kvinder såvel som mænd. Han vil forklare, hvad det kan være for nogle mennesker, der har brug for et hjem uden for familiens rammer: Forældreløse, voldsramte, psykisk syge, alkoholikere, ludomaner mv. Han vil lave statistikker og vise, hvornår der er stort behov for krisecentre. Han har nemlig en idé om, at der er et stabilt behov, men at det bliver større, når et samfund er i krise. Som fx nu, hvor vi lider under Covid-19, og dens følger.

Når han har skrevet den del, vil han fokusere på et kvindekrisecenter i Danmark. Måske få et interview med en leder af sådan et center.