Spring til indhold

Smertebehandling i Aalborg

Fysiske smerter er noget, vi alle kender til. Vi har alle prøvet at ramme tåen ind i et stoleben og derfor råbt højt, fordi det gjorde ondt på os. Lige i det øjeblik, det skete. Vores nervesystem har sendt os et signal om en skade.
De fleste af os kender også til hovedpine. Nogen af os har prøvet at brække en arm eller et ben, og har mærket den, smerte, det giver – og det kan være en smerte, som kan vare rigtig længe.

Man taler om akutte smerter og om kroniske smerter.

Akutte smerter er den smerte, vi føler i det øjeblik, vi kommer til skade. Den kan medføre angst, men kan oftest behandles med smertestillende midler.

Kroniske smerter

Kroniske smerter er smerter, vi har, og som vi har haft i mere end 6 måneder. Den slags smerter kan lede til psykiske problemer, fx angst eller depression. Den kan også få sociale følger, da den kan skyldes en sygdom, som gør, at vi ikke kan passe et job. Mennesker, som har gigt, har kroniske smerter. Sygdommen kan medføre, at de ikke kan passe jobbet, de har. Det kan fx være meget svært at bruge et tastatur, når sygdommen har forvredet hænderne.

Behandling af kroniske smerter adskiller sig fra måden, man behandler akut smerte.

Kronisk smerte kan som nævnt, føre til psykiske og sociale problemer. Det betyder, at denne type smerte skal behandles på flere måder. Medicinsk behandling skal dertil, men det kan tage meget lang tid at finde den rigtige medicin. Det betyder igen, at patienten kan miste lysten til at være aktiv og social. Derfor må behandling af kroniske smerter indtænke andre behandlingsformer i samspil med den medicinske behandling. Det kan tænkes, at psykoterapi skal ind i billedet – fx med mindfulness.

Den medicinske behandling af kroniske smerter afhænger af årsagen til smerterne. Er der tale om en vævsskade – fx skader i led eller knogler, (Slidgigt er et eksempel på en vævsskade), behandles den oftest med smertestillende medicin. Læs mere om kroniske smerter og slidgigt her.

Skader på nervesystemet

Er der derimod tale om en skade på nervesystemet, er tingene anderledes. Skader på nervesystemet betyder, at vores nervesystem sender forkerte signaler om smerte til hjernen. Fx hvis der er fantomsmerter. Nervesystemet er med andre ord overaktivt. Derfor benyttes medicin, som kan nedsætte denne overaktivitet, når vi taler om den slags skader.

Kroniske smerter er livsforandrende. Det er ikke sikkert, at patienten kommer helt af med dem. Derfor kan det blive nødvendigt at hjælpe patienten til at opretholde sin livskvalitet via psykoterapi. Der findes forskellige terapiformer som psykologerne bruger. En af de seneste, og meget effektfulde, er ACT (Acceptance og Commitment Therapy), som er en ny gren inden for adfærdsterapi.
Mindfulness giver også gode resultater. I enkelte tilfælde har patienter været i stand til at komme væk fra deres forbrug af medicin.

Det er muligt at blive henvist til en af de mange smerteklinikker, der findes i Danmark. Nogle klinikker er såkaldt tværfaglige og kan yde hjælp både medicinsk og psykoterapeutisk på samme sted.

Det anslås, at godt 25% af den danske befolkning over 16 år lider af kroniske smerter.