Spring til indhold

Mikserpult

Første gang, jeg så en mikserpult i et musikstudie, blev jeg virkeligt forskrækket. Der var knapper i tusindvis, røde lamper, og jeg aner ikke, hvor mange kabler der var sat i den. Den forbandt lydkilder og mikrofoner, og så kunne den give forskellige effekter, såsom rumklang eller ekko. Indgange og udgange i massevis. Stereo og mono-output, udgange og ja, jeg ved ikke hvad.

Men hvad er en mikser i virkeligheden?  Det er faktisk ikke andet end en konsol, du kan bruge til at mikse forskellige lyde fra forskellige lydkilder. Mere er der ikke i det.

En mixer bruges til optagelse og reproduktion af lyd.

Sagt på en anden måde: En mixer bruges til at samle forskellige lydkilder i ét signal (oftest stereo), som så bliver sendt videre til højtalerne. Samlingen af lydkilderne sker via forskellige kanaler. Det er derfor, der er mange knapper på en mixer. Du har nemlig brug for en kanal for hver lydkilde, du vil have ind i det signal, du gerne vil skabe. I hver kanal er det så muligt at ’bearbejde’ lydkilden, fx med rumklang, så det samlede signal bliver, lige som du vil have det.
En mixer er et vidunderligt stykke legetøj, fordi mulighederne er rigtigt mange. Du kan få skabt helt unikke lyde. Men nu lige en advarsel: Du kan bruge timevis på mikserpulten netop, fordi der er så mange muligheder.

Men der kan være stor forskel på mixere. Nogle kommer med en indbygget forstærker, andre er du nødt til at slutte en forstærker til.

En vigtig ting, du skal vide om mixere, er, at de kommer i både digitale og analoge modeller. Hvad er forskellen?

Generelt kan man sige, at der er mange flere muligheder med en digital mixer. Men en analog mixer er nemmere at bruge. På en analog kan du se med et enkelt blik, hvad der sker i mixeren. Det kan du ikke på en digital. Til gengæld har du mulighed for at indstille den digitale til lige præcist, det, du ønsker, det kan være lidt sværere på en analog.

Hvis du skal til at købe en mixer, er det vigtigt, at du definerer, hvordan den skal bruges. En analog mixer kan være nemmere at indstille, hvis du skal bruge den et sted, hvor der er flere bands, der spiller. En digital mixer kan være ideel til et hjemmestudie, hvor du allerede har defineret effekter, lydstyrke og alt det. Du skal også være klar over, hvor mange kanaler du har brug for. Og fagfolks råd er altid, at du køber en mixer, der har flere kanaler, end du står og skal bruge lige nu. Men husk, der er ingen grund til at overdrive.

Prisen på en mixer spiller naturligvis også en rolle. Sædvanligvis er digitale mixere noget dyrere end analoge. Det betyder ikke, at du ikke kan finde en digital mixer, der ligger i et prisleje, hvor du også kan være med. Du skal bare vide, hvad du har brug for. Og så er det en god idé at spørge en fagmand, hvis du føler, at din erfaring ikke er tilstrækkelig.